D-vitaminer utan D-vitamin påträffades i Finland

Vid ett test vid Östra Finlands universitet så påträffades ett antal vitaminpreparat av olika märken, som innehöll 80% mindre D-vitamin än vad som stod på förpackningen. Apotekarförbundet rekommenderade ett försäljningsstopr på nästan alla partier av Devisol, D-max, D-vita, Elivo, Sanasol, Musta Aurinko och Vitabalans. Vissa D-vitaminpreparat innehöll inte D-vitamin alls. Det tros dock ha berott på felaktiga mätmetoder, och alla test skall göras på nytt. Försäljningsstoppet har även hävts, och alla D-vitaminer får nu säljas som tidigare. 

Nya undersökningar visar att D-vitamintestet var opålitligt

Östra Finlands universitet kommer att göra om alla undersökningar efter att klagomål inkommit, klagomål som påvisar brister i deras mätmetoder, och att de kanske inte gett tillförlitliga resultat. Forskningsgruppen beklagar att undersökningen skadat marknadsföringen av produkter som inte haft något fel. Universitetet kommer att göra om samma test som tidigare, men också ett test där samma mätmetod används som används i de ackrediterade laboratoriernas mätningar.

Här på vitamintorget så finns inte någon av de vitaminpreparaten som var utan vitaminer enligt testet till salu. Det lönar sig dock ändå att testa lite olika vitaminpreparat hela tiden, för att se vilket man mår bäst av. Nu i mörkare tider när solen inte lyser så starkt så behöver de flesta tillskott av D-vitamin.