Får man D-vitamin från solarium?

Får man D-vitamin också från Solarium?” Det är en fråga som många soltörstande D-vitaminsugna vintermörkerfirande svenskar frågar sig. Och svaret är ja. I moderna solarier (nyare än 10-15 år) så får man nästan lika mycket D-vitamin som man får av att vistas utomhus.

Får man D-vitamin från Solarium?

Det frågade Aftonbladet Ulf Börgesson, en företrädare för solariebranchen. Han svarade så här:

Ja, absolut. Det var bara den gamla typens solarier för 10-15 år sedan som inte gav någon D-vitamin. De nya solarierna är nästan lika bra som att vistas ute i solen, säger Ulf Börgesson

Information om D-vitamin, solljus och solarium

D-vitamin är känt som solskensvitaminet, och är ett vitamin som tillverkas av huden när solen lyser på den (Läs mer om D-vitamin här). Men som ni säkert förstår så räcker inte vinterns solljus till för att huden effektivt skall kunna tillverka D-vitamin, utan många behöver köpa d-vitamin tillskott. Men som fakta nu säger så får man även D-vitamin från solarium, så för vissa kan det också vara ett sätt att öka sitt intag av d-vitamin under vintermånaderna. Men som Strålsäkerhetsmyndigheten säger: Strålningen från solarier en högre andel UVA strålning än den vanliga solen. UVA bidrar inte till D-vitaminproduktionen, men ökar risken för hudcancer. Så det är inte bra att överdriva.

Korta fakta om D-vitamin

  • D-vitamin är fettlösligt och lagras i kroppen.
  • Vi behöver inte dagligt intag av d-vitamin, men vi behöver få i oss det regelbundet.
  • När huden utsätts för solljus så omvandlar den kolesterol till D-vitamin.
  • Det finns också en animalisk form av D-vitamin, D3. Den finns i fiskleverolja, i fisk och i mejeriprodukter.
  • Barn har större behov av D-vitamin än vuxna.
  • D-vitamin finns inte i vegetarisk föda, så vegetarianer behöver tillskott.

Vi får som sagt D-vitamin från solen, och också från solarium, men vintertid så är det nog ingen av oss som skulle kunna eller vilja utsätta oss för så mycket solariesol att det skulle tillgodose alla behov, så de flesta rekommenderar tillskott vintertid.

Cancerrisk VS D-vitaminbrist, solariekriget

Här följer nu lite extra fakta. Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) och Cancerfonden propagerar öppet för att solariesolning är cancerframkallande, och det har lett till att en massa solarier har stängt. Samtidigt säger en del vitaminforskare att d-vitaminbrist är så pass allvarligt att de gärna uppmuntrar folk till solariesolning vintertid. På vitamintorget kan vi inte ta ställning varken för eller emot. Vi kan bara konctatera att svaret på frågan ”får man D-vitamin från solaruim?” är ”Ja”, men om du vill vara på den säkra sidan så kan du skippa solariet och kolla in några d-vitamin tillskott.