B6 vitamin, pyridoxin

Pyroidoxin är en av de 8 vitaminerna som räknas till gruppen B-vitaminer. B6-vitamin är alltså det samma som pyridoxin, och här i texten så använder vi båda benämningarna.

Vad är B6 vitamin?

Vi har inte haft någon större kunskap om B6-vitaminen så länge, faktan som finns om denna är ganska ny. B6 vitamin består av tre likvärdiga biologiskt akiva ämnen, pyridoxin, pyridoxal och pyridoxamin. Dessa bildar tillsammans vitaminen B6 och medverkar som koenzymer i mer än 100 reaktioner i kroppen. B6 är som nästan alla andra b-vitaminer också vattenlösligt och måste intas dagligen. B6 vitaminen kallas även för ”kvinnornas vitamin” eftersom de flesta kvinnor någon gång i livet har brist på denna.

Vad har vitamin B6 för verkan på kroppen?

Nu blir det lite tekniskt med smått krångliga benämningar, men jag hoppas ni skall hänga med ändå. Vitaminen deltar i hormonproduktionen, i produktionen av adrenalin och insulin. B6 vitaminer bildar nervernas signalsubstanser (ni minns väl biologilektionerna i gymnasiet?) och skyddar nervcellerna. Det behövs B6 för att proteinförbränningen skall fungera, och är även avgörande för att vi skall kunna uppta mineraler ur kosten vi äter. Speciellt magnesium och Zink blir svårupptagbara utan B6 vitamin. Pyridoxinet fungerar även som koenxym och utvinner energi ur vår mat.

Vad leder brist på B6-vitamin till?

Har man  lättare brist på vitaminen B6 så har man dålig motståndskraft och är trött och allmänt hängig. Man kan säga att du som läser detta troligen har brist på B6 -vitamin. Många forskare säger att det är svårt att hitta en enda vuxen människa som har tillräckligt av vitaminen B6. Brist på B6 förstärker bristen på andra vitaminer, så det är alltid bra att ta B6 samtidigt som man tar tillskott av andra vitaminer för att dessa skall ha större verkan. Hälften av alla gravida har för låg halt av B6. Efter hård stress, vare sig den är fysisk eller psykisk, så har man också oftast brist på denna vitamin.

Vem behöver tillskott av B6 vitamin?

De som äter mycket kött har ett ökat behov av B6, så de bör ta tillskott. De som röker eller dricker mycket alkohol har med största sannolikhet också brist på B6. Gravida, ammande, eller kvinnor som äter p-piller mår också oftast bra av tillskott på B6 vitaminen. Man kan också ha ärftliga anlag som gör att kroppen har konstant brist på vitamin B6.

B6 används även som medicin

Läkare kan ordinera kraftiga tillskott på B6 vid olika tillfällen, och kan även användas som behandlingsform vid olika sjukdomar, bland annat vid dessa:

 • För hjärtpatienter med sjukdomar relaterade till åderförkalkning.
 • Åt kvinnor som får hormonbehandling rekommenderas B6 som supplement.
 • Vissa menar att influensa, blåskatarr och ögoninflammation blir bättre av stora intag B6.
 • Har man dålig tolerans mot socker så förbättras det troligen av B6-vitaminintag.
 • Stora doser av vitaminen B6 kan också lindra besvären vid PMS.

Dosering av B6 vitamin

Dessa doser är riktgivande, doserna är per dag:

 • För att förebygga brist: 4 mg för vuxna och 1 mg för barn.
 • Långtidspylofax: 8 mg för vuxna och 2 mg för barn.
 • Som stödbehandling: 50 mg för vuxna och 4 mg för barn.
 • Som medicin: 250 mg för vuxna oc h8 mg för barn.

Överdosering av vitamin B6

Det är svårt att överdosera B6. Man måste ta överdrivet mycket i flera år för att få biverkningar. Men om man mot förmodan skulle ta över 500 mg dagligen i flera år så kan man uppleva yrsel,  magsmärtor eller domningar i benen. Men jämför detta med de rikgivande doserna, 4 mg per dag för att förebygga brist. Då ser man att det är mycket svårt att ta för mycket B6.

I vilka livsmedel finns vitaminen B6?

B6 vitamin finns i rå fisk och fågel, bönor, vetegroddar, havregryn och grahamsmjöl, bananer, avokado och annan frukt och i grönsaker och nötter, samt i lever.

Kosttillskott med B6

B6 ingår i många multivitaminer och kosttillskott.

Snabbfakta om pyridoxin, B6 vitamin

 • De flesta har brist på B6.
 • Överdosering är svårt.
 • B6 finns tillsammans med andra B-vitaminer i både animalisk och vegetarisk föda.
 • B6 vitaminen är vattenlöslig och bör intas dagligen.

Tillbaka till sidan om B-vitminer.